Indiška virtuvė – kuo ji taip žavi lietuvius?
Nors turbūt būtų sunku rasti lietuvį, kuris nemėgsta cepelinų, ne vienas ieško retkarčiais paskanauti ir ne tokių lietuviškų patiekalų. Galbūt todėl Lietuvoje taip daug įvairių kitų šalių restoranų. Ilgą laiką kone ant kiekvieno kampo buvo galima sutikti veikiantį kiniečių restoraną, bet šiandien lietuvių žvilgsniai krypsta į kitas virtuves. Pavyzdžiui, labai populiari indiška virtuvė, kuri puikiai tinka ir lietuvių skoniui.
Kuo stebina indai?
Indų virtuvės tradicijos yra labai senos. Labai dažnai sakoma, kad tai yra geriausias sveikos mitybos pavyzdys. Gal todėl įprastai indai nesiskundžia antsvoriu ir gyvena gana ilgą ir sveiką gyvenimą. Pagrindiniai indų virtuvės principai yra labai daug daržovių, vaisių ir žuvies. Žinoma, indai valgo ir mėsą, tačiau dažniausiai pirmenybę skiria augalinėms kultūroms. Netgi baltymų šaltiniu dažniausiai pasirenkamos ankštinės daržovės arba riešutai. Be jų indų virtuvė tiesiog neįsivaizduojama.
Žinoma, kad bet kuris indiškas patiekalas yra gardinamas įvairiausiais prieskoniais, kuriuos atkartoti Lietuvoje patiems būtų gana sudėtinga. Pavyzdžiui, kumino, šafrano, indiško kario, imbiero mišiniai. Todėl norintys pasimėgauti tikrai autentiškais ir gardžiais indiškais maisto šedevrais, renkasi kokybiškus restoranus, kurių Lietuvoje pastaruoju metu tik daugėja.
Beje, indiška virtuvė mus traukia ne tik savo patiekalais, bet ir išskirtinėmis tradicijomis. Pavyzdžiui, ar žinojote, kad svečiuose pas indus, visuomet pasiūloma saldumynų ir arbatos, tačiau svečio pareiga yra atsisakyti. Tik taip parodysite pagarbą šeimininkui. Taip pat svarbu žinoti, kad valgoma tik su dešine ranka, o prie stalo svečiai sodinami pagal tam tikrą hierarchiją. Pirmiausia – svarbiausi svečiai.
Ką būtina paragauti?
Jeigu norite pasimėgauti indiškais patiekalais, tikrai rasite ką išsirinkti. Net ir išrankiausi valgytojai plačiame bet kurio indų restorano meniu ras sau tinkamą patiekalą. Pavyzdžiui, jeigu norite paragauti tikros indų autentikos, išbandykite troškinius arba karius su įvairiais prieskoniais ir priedais. Jais indai tikrai didžiuojasi. Taip pat daug dėmesio Indijoje skiriama įvairiausiems saldumynams, kurie taip pat yra svarbi indiškos virtuvės dalis.
Kur apsilankyti?
Jeigu Jums patinka indiška virtuvė, nepamirškite, kad geriausia indų patiekalais mėgautis ten, kur jie gaminami pagal visas tradicijas. Tad jeigu ieškote geros vietos pavalgyti, atsakingai rinkitės restoraną. Pavyzdžiui, Vilniuje įsikūrusiame indi ir tailandiečių virtuvės restorane „BlueLotus“ dirba iš šių kraštų atvykę šefai. Tai užtikrina, kad restorane gaminami patiekalai yra autentiški ir tikrai artimi tiems, kurių galima paragauti ir pačioje Indijoje.