Konservavimas autoklave

autoklavaiTikrosios namų šeimininkės ir visi, kurie mėgsta konservuotas gėrybes žino kas per prietaisas yra autoklavas. Tai yra prietaisas, kuris veikiamas slėgio sterilizuoja ir kaitina tirpalus virš jų virimo temperatūros. Tad autoklavas naudojamas ne tik virtuvėje, bet ir kitose srityse kaip medicina ir mokslas, veterinarija, mikrobiologija, metalo pramonėje ir kitų įvairių įrankių ir daiktų sterilizavimui. Tačiau kaip jis veikia?

Jei kalbame apie konservavimą, tai stiklainiai su turiniu sustatomi į autoklavą, tvirtai užsukami metaliniais dangteliais, stiklainiai turi būti apsemti vandeniu bent pora centimetru. Uždengiamas dangtis ir stipriai užsukumas, sukeliamas slėgis ir paliekama virti. Tokiu būdų viskas yra sterelizuojama ir užsandarinama, pašalinamos visos įmanomos bakterijos ir jų sporos. Kitos namų šeimininkės konservavimui naudoja didelį puodą, pripiltą verdančio vandens ir taip pat stato stiklainius ir juos kaitina, jog dangtelis prisitrauktų prie stiklainio.

Autoklavu yra konservuojama: bet kokie mėsa, žuvis, daržovės ir jų mišiniai stiklainiuose. Nesvarbu ar konservuotos puode ar autoklave, vis vien išlieka galimybė, jog stiklainiai konservavimo metų susprogs, įtrūks ar dangteliai nušokinės. Autoklavas, kitaip sterilizatorius tai ne greitpuodis, kurį užprogramavus galime palikti be priežiūros, kol maistas gaminasi. Reikia pastoviai reguliuoti karšti, nesukelti per didelio slėgio, atsargiai jį išleisti ir panašiai. Jei autoklavo neprižiūrėsite ne tik stiklainiams gali kilti pavojus, bet ir pats maistas gali pridegti.

Vienaip ar kitaip, autoklavas yra nepakeičiama priemonė konservuoti jūsų mėgstamą maistą namų sąlygomis. Toks gaminimo būdas neišsausina produktų, suteikia jiems itin sodrų skonį, kadangi viskas verda ir lieka stiklainyje. Jei kalbėtumėme apie kitas sritis, kuriose yra naudojamas šis slėginis prietaisas, viskas paremta tuo pačiu arba labai panašiu naudojimo principu. Įrankiams dezinfekuoti naudami karšti garai, kurie sukyla pakėlus autoklavo vidaus temperatūra. Tikriausiai niekas nepaneigs, kad būtent medicinoje itin svarbi dezinfekcija ir sterilizacija, kadangi aplink apstu įvairiausių bakterijų, kurių niekam nenorime perduoti ir jų platinti.

Patartina ir kasdienoje naudojamus įrankius karts nuo karto dezinfekuoti ir sterilizuoti, kadangi mes kiekvieną dieną “perduodame” jiems įvairiausio tipo bakterijas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

%d bloggers like this: